Přidej se k nám také na sociální síti Facebook

cider

Aktuality

Zahájili jsme prodejNápoje MAGIC APPLE cider pro Adama a pro Evu můžete již zakoupit také v kamenných prodejnách.. Jejich … Zobrazit více ...

Spouštíme nové internetové stránkyNápoje MAGIC APPLE po dlouhých přípravách konečně nalahvovány a my spouštíme nové internetové … Zobrazit více ...

Co je Cider ?

 

cider

Cider (výslovnost sajdr) je jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené království, Irsko, Francie, Španělsko), v Česku byl donedávna prakticky neznámý.

Je průzračný, zlatavý, jemně perlivý nápoj. Ve vůni i chuti jsou cítit čerstvá jablka. Vychlazený je velice osvěžující. cider

Cider je méně opojný než víno, méně hořký než pivo, méně sladký než limonády, méně šumivý než sycené vody. Díky tomu zbavuje žízně, osvěží a hodí se takřka ke každému jídlu.



Výroba

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek, přičemž pro dobrý cider je vhodné smíchat několik jablečných odrůd. Tím se docílí vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Je možné k nim přidat i malé množství hrušek, v praxi se tento postup ale příliš nepoužívá. Jablka se rozdrtí a vylisují na jablečný mošt, který se nechá kvasit ve vinných sudech nebo demižonech. Ve velkovýrobě v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji.

 

Etiketa

 

Kvašení se nechá probíhat asi tři měsíce, poté se cider stáčí do lahví, v nichž probíhá dokvašování, takže cider zůstává jemně perlivý. V důsledku probíhajícího kvašení se na dně lahví může vytvářet zákal, který kvalitě neškodí. Podle objemu alkoholu se dělí na sladký, polosuchý a suchý. Cideru podobný nápoj lze vyrábět též z hrušek. Hrušky obecně obsahují více nečistot, takže výtěžnost moštu je nižší a pro výrobu nápoje je nutná důslednější filtrace.

cider